A Ló és Művészet kutató műhely programsorozata azok számára indult, akik a művészetet és a lovas kultúrát egyszerre szeretnék tanulmányozni. Művésztelepi programunkra első sorban olyan képzőművészeket, művészeti kutatókat várunk, akiket érdekelnek a lovak és a ló helye a művészetben, de azokat a lovasokat is szeretettel várjuk, akik nem művészek, viszont nyitottak rá. A program rövid (1 vagy 2 hetes) intenzív nyári kurzusokból áll és fontos része az elmélet mellett a művészeti és a lovas gyakorlat is.

A kiindulópontunk az volt, hogy a lovaglás művészet. Mivel az ember- és a ló ábrázolások a művészettörténetben egymással párhuzamosan alakultak, és mivel a ló a kortárs képzőművészetben is az elmúlt években egyre többször megjelenik, úgy gondoltuk, hogy nemzetközi művészeti vitát kezdeményezünk a téma köré. Az érdeklődés óriási lett és a program sikerére való tekintettel úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a kezdeményezést azzal a céllal, hogy elmélyítsük azt. Terveink szerint évente rendszeresen, különféle tematikákkal megrendezzük a Ló és Művészet Kutató Programot. Célunk, hogy mind a keleti, mind a nyugati hagyományokból építkező művészeti folyamatoknak teret adjunk és kapcsolatot teremtsünk a programunkon keresztül olyan magyar és nemzetközi művészek között, akik kutató munkánkhoz csatlakozni szeretnének. Szeretnénk feltárni többek között azokat a kapcsolódási pontokat, melyek a lovas kultúrát és a művészetet összekötik. 

Az első Ló és Művészet program 2015 augusztusában került megrendezésre Barnagon tíz résztvevővel. Kilenc ország művészei olyan különféle művészeti területekről érkeztek, mint a képzőművészet, a design és a kortárs tánc. Azóta évente nyári művésztelepeket szervezünk nemzetközi művészek számára.

Tíz résztvevőnek tudunk helyet biztosítani alkalmanként. Szálláslehetőséget jurtákban, nomád körülmények között nyújtunk. A részvételhez angol nyelvtudás szükséges.

Művészeti szakmai vezető: Dr. Szmrecsányi Veszely Beáta, képzőművész, művészeti kutató
Lovas szakmai vezető: Szmrecsányi Márton, ló kiképző, lovasíjász

A programról további információ és jelentkezési lap a Ló és Művészet / Horse and Art weboldalon érhető el: www.horseandart.hu

Artsy / 11 of the World's Most Unusual Artist Residencies

https://veol.hu/kultura/a-lo-es-az-ember-kapcsolata-1852231

https://magyarnemzet.hu/kultura/lovas-tudas-a-muveszetben-7301249