Csaknem ezer éves csipkerózsika álmából a lovasíjászatot az 1980-as években Kassai Lajos ébresztette fel, aki megalkotta mai szabályrendszerét, létrehozta az első lovasíjász központot és elkezdte terjeszteni a világban. A Kassai módszert követve építjük fel edzéseinket és készítjük elő versenyeinket. A Kassai Lovasíjász Iskola 10 sportegyesületből áll a Kárpát-medencében, melyből az egyik a Szmrecsányi Kánság. A lovasíjászat olyan magyar harcművészet, sport és hagyományőrző tevékenység, mely test és lélek egészségét egységként gondolja el. A lovasíjászat számunkra életforma egy jól működő közösségben. Edzéseink heti rendszerességgel folynak.

A rajtengedély vizsgával rendelkező tagok versenyeken vesznek részt Magyarországon vagy akár nemzetközileg is. Évente két alkalommal rendezünk barnagi pályánkon lovasíjász világkupa fordulót, melyekre edzőtáborokon készül fel a tagság. A hivatalos pálya 99 méter hosszú egyenes vágta pálya, melynek közepénél 9 méterre a pályától egy 90 cm-es, 3 részre osztott forgó célra kell lőnie a versenyzőnek, előre, oldalra és hátrafelé tetszés szerinti mennyiségű vesszőt 20 másodperces szintidőn belül. 3 bemelegítő futamból és 9 verseny futamból áll egy versenyző lehetősége. Objektíven mérhető az elért pontszám és ezek alapján áll fel a világranglista. Mint minden lovas sportban, a lovasíjászatban is nők és férfiak vegyesen edzenek és versenyeznek. Kassai Lajos szokta mondani, hogy a lovasíjászat, a harcművészetek királynője.

Lovasíjászni természetesen különféle terepviszonyok között is lehet és kell is, mindenkinek a saját fantáziájára van bízva, hogy hogyan gyakorol - ez törzsenként és egyénenként változik. 

A Testnevelési Egyetemen 2011 óta, először a világon lovasíjászatból is lehet tanári diplomát szerezni. Vizsgarendszerét és a gyakorlati oktatást Kassai Lajos dolgozta ki. A Kassai lovasíjász módszer 2013 óta Hungarikum. A lovasíjászatot 2013-ban a Magyar Lovas Szövetség hivatalos szakágnak nyilvánította. 

Lovas nemzet a magyar, szokták mondani. Jelenleg a magyarok lovasíjászatban a világ élvonalát alkotják, és ebben fáradhatatlan kitartó munka van. Célunk, hogy ezt a pozíciónkat megtartsuk és a jövő generációjának a tudást továbbadjuk. Jelenleg korosztályukban a világranglista első és második helyzettjei a Szmrecsányi testvérek.

LOVASÍJÁSZ EDZÉSEK
Kánságunkban az edzések heti rendszerességgel folynak. Előzetes bejelentkezés (e-mailben vagy telefonon) szükséges!
Csoportos edzések: minden csütörtökön és szombaton.

A Kassai Lovasíjász Iskola központi honlapja: www.lovasijaszat.hu