Ősi mondás, melyet Kassai Lajostól tanultunk, hogy "tartsd a jószágot természete szerint". Mi is ezt valljuk és ménesben, szabadtartásban élő lovaink jól-léte, egészsége, boldogsága az elsődleges szempont. Saját magunk képzése mellett pedig a lovak lehető legmagasabb szintű képzésére törekszünk. A lovakat klasszikus, akadémikus - de akár nevezhetjük ősi-nek is -, alapelvek mentén képezzük és az, hogy ez pontosan mit is jelent, folyamatos kutatás tárgya.

A tanítás három nagy területre épül:
- a lovak tanítása
- az ember (lovas) tanítása
- a lovak tornáztatása 
A tanításban a gyakorlat mellett az elmélet is legalább olyan fontos szerepet kap.
Célunk a ló és lovas egészséges, erőteljes egységének elérése, a kentaur érzés megélése. Mindez a lovasíjászat harci művészetének alappillére. Fontosnak tartjuk, hogy a tanítványok a lovakkal földről is jó kapcsolatot alakítsanak ki, mielőtt felülnének a hátukra. A lovakkal a partnerség kialakításában ez a kommunikáció elengedhetetlen. A lovardai munka mellett, fontosnak tartjuk a terep lovaglás során szerzett tapasztalatokat, a lovas kirándulásokat (amikor nem szállunk fel a lovakra, csak vezetjük őket), a versenyekre való felkészülést valamint a bemutatókat, melyeket egyfajta harci helyzet gyakorlásának éljük meg. Az edzéseken a tanítványoknak lehetőségük van foglalkozni különféle képzettségi szintű lovakkal, a csikótól a jól képzett, tapasztalt bemutatós lóig. Fajtájukat, érzékenységüket illetően is sok félék a lovaink: magyar sportló (Kisbéri félvér), Shagya arab, angol telivér, magyar félvér. 

Az eszközöket tekintve, minimális eszköztárral rendelkezünk. Ez tudatos. Nem használunk zablát és az idomításhoz patracot teszünk a ló hátára, kengyel nélkül. Az elsődleges segítség az ülés. A kezdő lovasok ülését a szőrén lovaglás gyakorlásával fejlesztjük. Miután a lovas már biztos üléssel rendelkezik, akkor térhet rá a nyeregre, illetve akkor kezdheti a lovasíjászat gyakorlását.

Folyamatosan mélyítjük el és finomítjuk tudásunkat, hogy a lehető legmagasabb szintű ismeretek birtokába juthassunk, és hogy azt tanítványainknak is átadhassunk. A Gőblyös István mester által alapított Nemzeti Lovasakadémia keretein belül is fejlesztjük tudásunkat és edzük a lovakat. A lovaglás művészet, melyet egy életen át csiszolni lehet és kell, amiért első sorban lovaink lesznek hálásak. Eredményt elérni pedig csak szorgalommal és kitartással lehet. 

A képzést Szmrecsányi Márton vezeti tanítványai segítségével a kezdőtől a haladó szintig.

Lovak belovaglását és a tulajdonos felkészítését előzetes egyeztetés után az egyéni igényeknek megfelelően vállaljuk.

Lovagló órákat kezdőtől a haladó szintig hétfőtől szombatig tartunk. További információt kérni és bejelentkezni emailben lehet.